31/5/07

Neu, especulació i personalitats

La xarxa Natura 2000 Europa pensava incloure la Vall d'Arreu pel seu caràcter de salvatge ¡intacta conservació. Ara, aprovada l'ampliació de Baqueira Beret exclusivament per motius econòmics, el previsible allau humà modificarà les condicions mediambientals i ecològiques de l'àrea, ja que les estacions d'esquí impacten greument qualsevol zona muntanyenca amb les remuntades, pistes, accessos, canons de neu, allotjaments, consum energètic, sorolls, afluència massiva de persones i vehicles. No obstant, per a la Conselleria de Medi Ambient, aquesta ampliació farà possible "una explotació sostenible de la zona". Per a l'actuació de la Conselleria no existeix més criteri que l'econòmic, és com si semblés que les qüestions mediambientals no fossin competència d'aquest departament del Govern de la Generalitat. Mentrestant, Juan Carlos va alabar la remodelació de l'estació, però reclama a Jordi Pujol millores en els accessos "perquè quan neva un poc, això s'embussa i la gent circula a dos per hora".

Com cada any una munió de llepacrestes i servils s'aproparen a los pistes d'esquí de Baqueira Beret per veure el Cap de l'Estat. La manca de neu del 27 de desembre va perjudicar al president del Govern, Josep Maria Aznar, que no va poder practicar, amb el seu estil característic: l'esqui de Fons. En canvi, com ell mateix va manifestar, va córrer deu
quilòmetres en una hora i quatre minuts. El Cap d'Any si que va moure els esquis sobre la neu tot envoltat d'agents d'ordre. La presència de Juan Carlos i del president Aznar a la Vall d'Aran genera un dispositiu policial en el que, per primera vegada, van participar membres deis Mossos d'Esquadra. Baqueira va quedar absolutament blindada en previsió d'un possible atemptat terrorista d'ETA. Més de 300 agents deis Mossos d'Esquadra es sumaven als més de 100 Guàrdies Civils, i als més de 50 membres de la Policia Nacional desplaçats a la zona per controlar aquest pas fronterer, sense comptat els escortes de les personalitats i el personal de la Casa del Cap de l'Estat. La protecció de les autoritats i personalitats de vacances era l'objectiu d'aquests operatiu que, en cas d'atemptat, hagués aïllat aquesta petita comarca catalana de la resta del mon en menys de 10 minuts mitjançant el tall de les carreteres de sortida: el túnel de Vielha, el Portilló, la frontera de Les i el port de la Bonaigua. A més a més, els Mossos d'Esquadra, en demanar els carnets d'identitat als ciutadans que circulaven per aquests indrets, obligaven els seus titulars a recitar a corre-cuita el seu nom, els dels seus pares, la data de naixement i l'adreça.

Les condicions de treball i de vida d'aquest desplegament de les forces de seguretat ha generat disconformitat per part deis agents, tant de la Guàrdia Civil com dels Mossos d'Esquadra. En general, treballar aquests dies de Nadal no ha suposat cap guany pels Guàrdies Civils, doncs les seves dietes no arribaven per cobrir el seu allotjament i manutenció en una zona turística en temporada alta. En un vell edifici reconvertit en casera pernoctaven quatre en habitacions de matrimoni i fins a 20 membres de l'institut armat en sales habilitades com a dormitori. Malgrat que s'alegraven que els Mossos rebessin un millor tracte, consideraven aquest un greuge. Per la seva part, la Direcció General de Seguretat Ciutadana de la Generalitat va habilitar un alberg a Les per a la pernocta deis Mossos d'Esquadra i els hi facilita la manutenció. També, rebran quasi 4.000 pessetes extra per cada dia treballat a canvi de passar totes les vacances lluny de la família, no tenir relleus i de ser mobilitzats amb pocs dies d'antelació. Aquest és el cas d'uns treballadors amb un salari modest que no es correspon de cap de les maneres amb el risc, explícit i permanent, que corren davant l'actual onada d'atemptats selectius i indiscriminats.

(Publicat a El Federal núm. 8 – Gener 2001)

No hay comentarios:

Publicar un comentario